Tietoturvavinkkejä kaikille matkapuhelimen käyttäjille

Case Himos Areena

Matkapuhelin ei ole enää pelkkä puhelin. Sillä kommunikoidaan monipuolisesti, siihen tallennetaan paljon henkilökohtaisia tietoja ja sitä käytetään yhä useammin maksuvälineenä. Niinpä matkapuhelimen käyttöön liittyvät tietoturvariskit ovat myös lisääntyneet.

Kännykän ominaisuuksien monipuolistuminen on tehnyt laitteesta yhä kiinnostavamman kohteen huijareille. Myös laitteen tietojen hallitseminen pilvipalveluissa tai laitteen yllättävä katoaminen voi aiheuttaa ongelmia käyttäjälle.

Kun huomioit viikon vinkit, varkaat eivät hyödy puhelimestasi, urkkijat eivät saa tietojasi ja yleisimmät haittaohjelmat kiertävät kännykkäsi. Ensimmäiset kuusi perusvinkkiä on suunnattu kaikille matkapuhelinten käyttäjille parantamaan matkapuhelimen tietoturvaa ja yksityisyydensuojaa.

1. Käytä suojakoodia

Puhelimen käyttöliittymän lukitseva suojakoodi kannattaa asettaa päälle. Se voi puhelimen merkistä ja mallista riippuen olla numerosarja (suojakoodi), piirrettävä kuvio (suojakuvio) tai kirjoitettava salasana.

Muista suojauksen riittävä monimutkaisuus, jotta koodin arvaaminen ei ole liian helppoa. Kun avaat lukituksen, huomioi myös aika, paikka, tapa sekä muut silmäparit. Näin lukituksen suojaus ei paljastu ulkopuolisille.

2. Käytä automaattista lukitusta

Ota käyttöön puhelimen automaattinen lukitus järkevällä viiveajalla (esim. 1 minuutti). Tämä suojaa puhelintasi vahinkoklikkauksilta laukun- tai taskunpohjalla ja erityisesti, jos unohdat puhelimesi tai se varastetaan.

3. Tee salasanoista riittävän monimutkaisia

Puhelimen käytössä tarvitaan lukuisia PIN- ja suojakoodeja sekä palvelukohtaisia salasanoja. Kaikki edellä mainitut suojaukset kannattaa luoda riittävän monimutkaisiksi, jotta koodit ja salasanat eivät ole helposti arvattavissa tai sivusta silmäillessä tunnistettavissa.

Huomioi, että

  • pilvipalveluihin kirjautuessa pääsytunnisteen muodolla ja pituudella on suuri merkitys, koska pilvessä oleviin tietoihin voi päästä käsiksi useiden eri päätelaitteiden avulla.
  • erillisen salasanojen muistamiseen ja suojaamiseen tarkoitetun ohjelman salasanan muotoilussa on oltava erityisen tarkka.
  • PIN-koodi voi olla pidempi kuin puhelimen vaatimat neljä numeroa.

4. Säädä näytölle tulevien ilmoitusten näkyvyyttä

Puhelimen näytölle voi lukittunakin tulla ilmoituksia esimerkiksi saapuneista teksti- tai pikaviesteistä tai uutisista, joissa näkyy viestin sisältöä.

Ilmoitusten näkyvyyttä voit säätää puhelimen asetuksista, jos et halua, että ilmoitus näyttää varsinaisen viestin sisältöä puhelimen ollessa lukittuna näkyvällä paikalla.

5. Asenna tietoturvapäivitykset

Ohjelmistojen ajantasaiset turvapäivitykset kannattaa aina asentaa. Lisäksi puhelimessa käytetyt sovellukset tulee päivittää säännöllisesti.
On hyvä huomioida, että jossain vaiheessa puhelimen käyttöjärjestelmä ja sovellukset tulevat elinkaarensa päähän ja niiden päivitykset lakkaavat. Tällöin puhelimesta tulee turvattomampi ja sen käyttäminen altistaa tietoturvauhille.

6. Lataa sovelluksia vain luotettavista lähteistä

Älypuhelimen käyttöä voi lisätä lataamalla puhelimeen uusia sovelluksia. Jos tallennat sovelluskauppaan luottokortitietosi, niin käyttöön kannattaa ottaa vähintään ajoittainen ostosten vahvistaminen.

Lisäsovellukset kannattaa ladata vain luotetusta, esisijaisesti puhelinvalmistajan tai käyttöjärjestelmän valmistajan sovelluskaupasta. Kolmannen osapuolen sovelluskauppaan on syytä suhtautua varoen. Räätälöidyt ohjelmat ja käyttöjärjestelmät (engl. firmware) eivät välttämättä ole sitä, mitä lupaavat, ne saattavat sisältää jopa haittaohjelman.

Huomioithan, että myös luotetuista sovelluskaupoista voi löytyä haitallisia ohjelmia, sillä valmistajankaan seula ei ole täydellinen. Erityisesti lisäturvallisuutta lupaaviin sovelluksiin on syytä suhtautua kriittisesti ja ladata niitä vain tunnetuilta toimijoilta.

Sovellusten vaatimat oikeudet tulee tarkastaa ja suhteuttaa ne sovelluksen tarvitsemiin toimintoihin. Esimerkiksi askelmittarin ei pitäisi tarvita pääsyä yhteystietoihisi. Toisaalta internetyhteyden vaatiminen alkaa jo olla sovellusten itseisarvo. Esimerkiksi Android Play Storen oikeuskyselyssä ei mainita nettiyhteyden käyttöoikeutta erikseen. Sovellusten saamista arvioista voit myös päätellä sen luotettavuutta ja tietoturvallisuutta.

Lasten ja alaikäisten kanssa on hyvä sopia, miten asioidaan sovelluskaupoissa ja opastaa heitä, miten toimia, kun puhelimeen ladataan uusia sovelluksia. Ostoksiin voi myös asettaa hankintakohtaisen hyväksynnän, jotta voit välttää yllätyksenä tulevat suuret matkapuhelinlaskut.

 

Lähde: www.viestintavirasto.fi

Valitse 
Artio

kumppaniksi😊

Eikö
etsimääsi
löydy?